dijous, 2 de maig del 2013

França, la Unió Europea i la competència


Parlem molt de la Unió Europea i la seva vida institucional, consells de ministres, reunions de la Comissió, sessions del Parlament, el Banc Central Europeu i la resta dels habituals. En aquest reportatge sobre les relacions econòmiques amb França trepitgem el terreny del dia a dia de la unió, doncs França és, des de fa molts anys, el soci número 1. Hem conegut algunes de les grans empreses franceses que s'han establert a Catalunya i també algunes empreses catalanes que tenen en el mercat francès la principal porta a l'exterior.
Com a nota interessant, la complementariatat agroalimentària. Quan es negociava l'íngrés a la Comunitat Europea, el govern francès apretava molt perquè temia la potència exportadora dels espanyols. Després va resultar que les exportacions franceses de productes agrícoles superaven de molt les espanyoles. Un dels seus productes estrellasón els cereals, que produeixen amb abundància. Importem especialment blat de moro, que es fa servir en l'elaboració del pinso pel bestiar. la bona noticia és que els escorxadors catalans de porc han aconseguit importants quotes al mercat francès, que tornen a inclinar la balança del nostre costat. Els escorxadors, però, es queixen que no arriben a la gran distribució, Alcampo, Carrefour i la resta, perquè el negoci final s'el reserven els industrials francesos de la carn. Són les realitats de la Unió Europea a peu de carrer: mantenim normes que ens fan iguals, però es conserven moltes pràctiques de restricció a la competència.