dissabte, 23 de maig del 2009

Democràcia i mitjans


John Wick és l'ex agent secret que va vendre la informació sobre el mal ús dels fons del Parlament britànic al Daily Telegraph. Ell i el diari sostenen que és una neteja necessària, que calia fer. Aquests dies surten comentaris sobre el paper de la premsa com a poder fiscalitzador just en un moment en què el context comercial la situa en l'ull de l'huracà d'una crisi que ja està tancant diaris als Estats Units.
Què diferent la nostra situació, la dels mitjans públics on ara ens tornem a mobilitzar per treure'ns del clatell la mà dels polítics que ens colla especialment en temps electorals. Però que també està present la resta dels dies. La informació actual està molt treballada prèviament des de gabinets de premsa institucionals que dissenyen estratègies i apabullen amb quantitats de convocatòries, informes i contactes que organitzen.
Em sembla magnífic denunciar l'abús de fons públics i contribuir a millorar el funcionament del sistema. Però em sembla del tot necessari canviar l'agenda informativa, prioritzar els problemes dels ciutadans per sobre de la necessitat dels polítics d'explicar-se. Malauradament o no, els parlaments tenen una influència relativa en la vida de les persones.