dijous, 4 de juny del 2009

Andorra i els germans Busquets



Andorra és com una illa als Pirineus, com l'illa de Lampedusa del Gatopardo, un lloc on les coses només canvien per continuar igual. Ara hi ha un nou govern progressista, però lligat de mans per la seva majoria relativa. I el que és pitjor, lligat mentalment al conservadurisme de la muntanya.
A l'illa d'Andorra sempre hi ha coses peculiars, personatges una mica de novel.la, escàpols de responsabilitats penals, econòmiques o polítiques.
Allà em retrobo amb la història dels germans Busquets, familiars llunyans que posseïen un imperi mediàtic i empresarial en temps de la República i que van ser espoliats per Franco pel seu compromís republicà. L'home no podia suportar que una gent de diners no fos al seu costat, com hi eren la immensa majoria.
La relació dels Busquets amb Andorra és circumstancial, doncs un membre de la familia hi va exercir de metge mentre litigava de mil i una maneres per recuperar el patrimoni perdut.
A hores d'ara, la recuperació del patrimoni sembla impossible, però sí podem recuperar la memòria d'unes persones i unes empreses que van jugar un paper ben destacat i especial i van quedar bandejades pels vencedors.