dilluns, 23 de desembre del 2013

La subhasta de la llum fon els ploms de la reforma que va idear Josep Piqué

L'espectacular fiasco del preu de la llum té com a epicentre la subhasta celebrada dijous passat en la que hi hauria circumstàncies atípiques que haurien provocat una alça irregular del preu de l'energia. L'informe que ha d'explicar aquestes circumstàncies encara no s'ha fet públic i les companyies elèctriques bramen reclamant-lo a la comissió de la competència i al govern.
S'ha comentat abastament que el dèficit tarifari el va crear Rodrigo Rato quan feia de ministre d'economia per no apujar la llum tal com anava el preu de la producció. Però no he llegit enlloc un recordatori del fet que el creador del sistema de subhasta per decidir el preu va ser Josep Piqué quan era ministre d'indústria en el primer govern Aznar.
Llavors va fer una gran reforma del sector que preveia separar la producció d'energia de la comercialització. Les grans empreses del sector simplement van crear unes filials per una cosa i per l'altra i el mercat ha continuat en mans dels de sempre en la seva immensa majoria.
Seria molt interessant escoltar les explicacions de Piqué a aquest mal funcionament del mecanisme que va idear com a liberal no dogmàtic, segons la pròpia definició que va fer de la seva ideologia quan va accedir al ministeri. M'ho va dir abans de pujar a l'avió que el portaria a la Moncloa el dia de la presa de possessió del càrrec.
Però, si mirem una mica més enllà de les electriques espanyoles, veurem que les empreses tendeixen a posar-se d'acord quan poden decidir sobre un mercat determinat si no hi ha prou vigilància o intervenció pública. Ha estat el cas de 6 grans bancs acusats per la Comissió Europea de posar-se d'acord per fixar el preu de l'euríbor. Els han multat amb 1700M€, que per ells no és gran cosa, i la Comissió treballa en un control europeu sobre el sistema de formació del preu de l'euríbor, que fins ara estava exclusivament en mans dels grans bancs. Mala ratxa pels liberals, encara que siguin no dogmàtics.