dimarts, 3 de desembre del 2013

Com els diners del Pla Pive marxen d'Espanya

Fa una pila d'anys que els governs espanyols subvencionen la compra de cotxes amb plans que anomena de forma canviant. L'última versió és el pla Pive, que en el seu enunciat pretén estimular la innovació i l'eficiència energètica. En realitat, el nombre de vehicles elèctrics o híbrids que es venen amb aquest recolzament econòmic és totalment anecdòtic, a penes unes desenes.
La major part dels cotxes que reben ajudes ho aconsegueixen perquè el seu nivell d'emissions contaminants es troba per sota dels 120 g/km, o sigui la majoria. Aquest nivell d'emissions es va fixar a la Unió Europea fa uns anys i llavors ja es va comprovar l'acció del lobby de la indústria de l'automòbil per rebaixar les pretensions de la Comissió Europea.
L'actual pla Pive es va introduir el setembre de 2012, gairebé un any després del triomf del Partit Popular a les eleccions. El nou govern estava fent la cirurgia de ferro del primer any de mandat i li devia semblar poc convenient subvencionar la compra de cotxes en aquell context. L'Anfac, l'associació de fabricants, va anar fent la seva campanya de pressió, basada sobre tot en el fet que el govern sempre recupera les subvencions gràcies a l'IVA i l'impost de matriculacions.
Arribats a aquest punt, la venda al públic del pla Pive es fa sobre la idea que els diners ajudaran les fàbriques espanyoles d'automòbils, que serà una ajuda pel mercat laboral en el que pesen els 6 milions d'aturats. La sorpresa ve quan es comproven les dades dels models més beneficiats per la subvenció i es descobreix que la majoria són models fabricats fora d'Espanya. El model més venut de tots és el dacia Sandero, un vehicle que es fabrica a Romania i que costa 6.000€ el model més bàsic.
La informació en brut la va donar després d'algunes resistències l'Idae l'organisme oficial encarregat del tema de l'eficiència energètica depenent del Ministeri d'Indústria. No van voler fer comentaris a càmera sobre el tema ni des de l'Idae ni des del Ministeri.
A continuació, els videos que ofereixen les dades fins ara inèdites sobre els models més subvencionats i el seu origen. Una mostra de les contradiccions de la política en un context en el que les multinacionals exerceixen una enorme pressió sobre el poder polític i la societat.

Les-ajudes-del-pla-PIVE-acaben-beneficiant-les-empreses-de-fora

El-pla-Pive-subvenciona-sobretot-cotxes-dimportacio