dimecres, 15 de juny del 2011

La clau de l'economia actual


L'evolució del preu dels pisos, la lenta velocitat a la que estan baixant, és la clau de l'estancament econòmic que vivim. Bancs i caixes acumulen grans estocs d'habitatge i el seu abaratiment afecta la seva solvència, doncs erosiona els seus actius.
El propi Banc d'Espanya ha dit recentment que queda camí a recórrer, segurament amb la voluntat d'empényer el mercat. Nosaltres vam anar a veure alguns propietaris i vam comprovar la seva resistència a baixar preus.
Un altre fet que destaca el reportatge és el canvi de mans de Tinsa, l'empresa taxadora que fins fa uns mesos era propietat de les caixes d'estalvi i ara està en mans del fons d'inversió Advent International. El paper de l'empresa durant la bombolla va ser molt parcial segons observadors independents. Al ser propietat de les caixes, hi havia un incentiu perquè sobrevalorés els habitatges i facilités el crèdit a clients que no el mereixien. Els preus taxats són els principals indicadors del preu de l'habitatge, per la qual cosa dibuixaven el perfil d'una gràfica de creixement imparable durant molts anys. Almenys ara aquesta relació viciada s'ha acabat.