dimecres, 26 de juliol del 2006

Infantilisme, fase superior del capitalisme

Ja fa temps que sento com els canvis socials van en sentit d'augmentar l'infantilisme entre les persones. Això és especialment veritat en el camp dels mitjans de comunicació o en el de les noves tecnologies.
La televisió, per exemple, pateix un procés de degradació l'inici del qual es pot situar perfectament en l'aparició de les televisions privades. La recerca de l'audiència ha portat al mínim comú denominador que un gran nombre de gent és capaç de veure, i això vol dir televisió escombraria, un nou concepte regal de Tele5 A3 i companyia.
També en el camp de les noves tecnologies es prima l'aspecte lúdic sobre qualsevol altre. No és que riure sigui dolent, obviament, però dedicar-hi la major part del temps sense que els temes que afecten la nostra vida real apareguin enlloc té un resultat pervers.
El cas és que quan més entretinguda estigui la gent en les sintonies dels mòbils, els jocs, els videos de brometes, etcètera menys disposats estaran a fer altres activitats més "serioses" que els portin a tenior informació i coneixement sobre la seva vida i la marxa del món.
Això fa que les persones es tornin també molt més emotives i, ves per on, si la gent vol diversió i és sensible als estímuls emotius el camp està abonat per la publicitat i la persuasió. L'individu es converteix en un infant manipulable, disposat a augmentar el seu consum indefinidament, just el que convé més a les empreses...