dissabte, 16 de gener del 2016

Els diners àrabs i el terrorisme d'Estat Islàmic



Els atemptats de París el desembre passat, els de Charlie Hebdo ara fa un any, els d'Indonèsia, Burkina Faso, Tunis, Turquia... Som en una guerra oberta amb Estat Islàmic i ens hem de preguntar també sobre els aspectes econòmics de la conflagració. La intervenció militar de les potències occidentals està prioritzant objectius econòmics en els bombardeigs del califat. Hem vist esclatar pous de petroli, camions de transport i últimament un banc, amb perdigonada de bitllets de banc pels aires.
Més a fons s'ha treballat el tema del finançament d'Estat Islàmic enmig de veus i recels sobre l'actitud de les monarquies del Golf Pèrsic sobre el tema. El departament del Tresor nord americà té un sots secterari que s'encarrega d'investigar i posar traves al fenomen. Les xifres que ha aportat són modestes, però afirma que van ser importants en els primers moments de la vida d'Estat Islàmic.
Vaig poder parlar del tema amb diversos experts i actors econòmics. Però el que més em va interessar va ser la visió d'un empresari libanès, propietari d'una multinacional i amic de polítics com Sarkozy i Aznar. Fouad Matzoumi va ser molt clar i contundent respecte a la necessitat que la comunitat de negocis àrab assenyali amb el dit els que donen diners a organitzacions caritatives que acaben sent instruments del terrorisme. Em va confortar el seu compromís i la crida que fa a la lluita comuna contra el finançament dels deliris radicals. Ens calen més aliances com aquesta perquè la vida guanyi la guerra.