diumenge, 13 de juliol del 2014

El nyap de les targetes de crèdit



Tenia pendent fer un reportatge sobre els mitjans de pagament, l'efectiu, la targeta i, ara, el mòbil. La idea era explicar el diferent comportament dels consumidors si paguen amb efectiu o amb targeta. Vam entrevistar una vintena de persones en un centre comercial i sí, la majoria opina que controla més la despesa amb l'efectiu, que amb la targeta es poden sortir de mare. Una dona de mitjana edat ens deia que per anar de rebaixes hi va amb efectiu i així es controla més.
Però això també evoluciona, anem aprenent a fer servir els mitjans electrònics amb més racionalitat, especialment les targetes de dèbit, que descompten les compres directament del compte corrent.
La sorpresa és que el nombre d'operacions que es fan amb targeta a Espanya és només el 16 per cent del total, la meitat que a França i lluny del 47% del Regne Unit. En part per la gran xarxa de caixrers automàtics. O sigui, que la gent ens dediquem a treure diners del caixer i pagar amb efectiu. De manera que l'economia suporta el cost de la instal.lació de la xarxa de caixers i alhora la gestió de l'efectiu per part dels comerços: màquines de comptar bitllets i monedes, seguretat, transport... un altre nyap de l'economia espanyola.