dimarts, 17 de desembre del 2013

Reequilibri econòmic mundial

Dissabte passat vaig fer una informació sobre les inversions llatinoamericanes al sector financer espanyol. Aquí podeu veure el video. De fet, es tracta majoritàriament d'inversions mexicanes, doncs aquest país manté una activíssima exportació de capitals que l'ha portat a situar-se en el 15è lloc de la inversió internacional.
El cap de setmana anterior es va celebrar a Barcelona la boda d'un nebot del magnat de l'acer Lakshmi Mittal, d'origen indi. Una boda de milionaris celebrada al MNAC que va aixecar tota mena de comentaris sobre el poder dels diners i la funció pública del museu.
A començaments de desembre visitàvem la BBC amb uns companys per conèixer el funcionament de la nova redacció multimèdia. Aquells dies vaig saber que una de les màximes responsables de la informació econòmica de la cadena britànica és d'origen xinès i té la seva base a Hong Kong. Es diu Linda Yueh, té un currículum impressionant i fa unes intervencions tan fantàsriques com aquesta:



Tot plegat indica la tendència de fons que fa anys que es dóna i que ara s'accelera. La Linda parla de reequilibrar l'economia mundial. Una dinàmica en la que guanyen terreny les economies que abans anomenàvem emergents i en la que Europa sembla destinada a retallar el seu nivell econòmic.
Estem parlant de decadència o d'un canvi cap a un model econòmic en el que pesi més l'aspecte qualitatiu que el quantitatiu?. Jo m'apunto a la segona opció.