dissabte, 21 de maig del 2011

Canvia la direcció del vent

Havia de passar. La crisi econòmica no podia donar continuitat a la frivolitat i desinterés per la cosa pública que hem viscut tants anys. La necessitat apreta i el 40 per cent d'atur entre els joves finalment ha fet sortir la gent al carrer aprofitant el potencial de les xarxes i al marge, per ara, de les organitzacions polítiques i sindicals.
És un canvi de direcció del vent que ens porta brisa fresca de primavera política després del sirocco reescalfat de consumisme i individualisme extrem que hem viscut en les últimes dècades. La dura realitat ha fet aterrar el personal i el comportament general tendirà a més racionalitat. Ja s'està veient al sector comercial, on les vendes estan de baixa i moltes botigues han de tancar portes. La consultora TNS afirma que el 45 per cent dels consumidors opta per analitzar i planificar més les seves compres. N'hi ha que es tanquen en una actitud defensiva i redueixen dràsticament el consum. Altres opten per mantenir una actitud activa, més decantada a l'individualisme o a la col.laboració gairebé en parts iguals.
El vent gira a favor de la informació més crítica i la reflexió. A una fotografia de les concentracions d'aquests dies vaig llegir el lema d'un cartell que deia "Lee más". Segur que els llibres sobre la crisi es venen més i la pel.lícula Inside job continua a la cartellera després d'un mes, mentre a la xartxa es multipliquen els videos sobre la mobilització.
Són molt bones noticies, al marge del futur del moviment 15M i de si serà capaç d'inventar-se una forma de vida organitzativa que el faci eficaç en l'entramat institucional que tenim creat. Si no, pot quedar-se com un moviment que marqui una direcció més social i realista a les agendes dels actors organitzats políticament. Una massa d'afeccionats que canten a favor de principis obvis que sovint cauen víctimes de la feblesa dels governants davant la pressió dels poders fàctics. Ara seran un contrapès al vent dominant dels poderosos, ja era hora.