dissabte, 30 d’abril del 2011

Let's Make Money



S'estrena un nou documental de tema econòmic, amb un títol que dóna peu a una visió àmplia del funcionament de l'economia global. És un retrat d'extrems, des dels camperols del cotó de Burkina Faso fins un gestor de fons d'inversió en països emergents resident a Singapur, els seguidors de l'economista liberal austríac Hayeck o el propietari de l'hotel El Algarrobico de Carboneras, a Almeria. Aquests personatges tan oposats donen dramatisme a l'exposició, però també el fan caure en un maniqueisme perillós. No hi ha anàlisi, tan sols la contraposició de discursos oposats sense que descobrim cap nou aspecte del funcionament de l'economia mundial o sentim judicis especialment aguts.
Destaca la realització del documental a l'estil de les grans produccions germàniques. L'autor és Erwin Wagenhofer, provinent de la televisió aquesta és la seva segona pel.lícula. Predominen els grans plans generals, sense moviment i les seqüències de mirada gairebé antropològica sobre els burkinabés del cotó o els homeless de Washington DC. El so té un protagonisme particular, com acostuma a succeir en produccions alemanyes, i, com que no hi ha veu en off, el so ambient de les escenes a l'aire lliure condueix el pensament, ajuda a païr les coses que s'han dit tot just fa uns moments.
Es tracta doncs d'un espectacle visual, però que es queda molt curt en les seves pretensions de fer un relat crític del funcionament de l'economia global. El tema és massa ambiciós per un sol documental i el plantejament és superficial i maniqueu. A Barcelona es pot veure només al Verdi Park, però a Youtube ja hi és tot, tallat en 10 capítols.