dijous, 4 de novembre del 2010

El deute, en primer pla


Les emissions de deute de les administracions han passat a primer pla els últims mesos. L'encariment del deute espanyol als mercats de capitals va fer que el govern canviés radicalment la seva política econòmica i apliqués una retallada dràstica que ha comportat tot un terratrèmol social i polític. Hem fet un reportatge en el que intentem fer més comprensible com funciona aquest mercat del deute. Crec que és una nova ratlla que calia creuar perquè en el futur en continuarem parlant molt. Forma part dels nous indicadors que cal tenir presents en un context de moneda única i més val que ens anem acostumant.
L'emissió dels bons de la Generalitat va en la mateixa direcció, doncs sembla que el recurs als estalvis dels particulars serà habitual mentre la crisi de confiança continui en els mercats majoristes de capitals.

A Frontline, el programa de reportatges de la PBS nordamericana, van dedicar una peça al tema del seu deute. És una altra cosa, dura una hora, té un enfoc més polític i, esclar, ho fan bastant millor...
El seu problema és molt més preocupant, han aixecat una muntanya de deute públic i bona part està en mans dels xinesos, que compren bons nordamericans per col.locar els excedents en dòlars que els dóna el seu superavit comercial. Tot i el descomunal deute, els Estats Units segueixen obtenint diner fresc, en part perquè la seva moneda és encara la moneda de referència mundial. Serà per això que sorgeixen tantes veus apocalíptiques amb el futur de l'euro des de l'altra banda de l'Atlàntic?