dimecres, 13 de gener de 2010

Visita al gegant virtual


Google és l'actor principal a internet i té oficina a Madrid des de fa un parell d'anys. És una planta de la torre Picasso de la zona d'Azca i hi treballen una seixantena de persones, la major part comercials. Venen espai publicitari als anunciants i s'emporten el trenta per cent de la publicitat a internet de tot el món. A Espanya es diu que la proporció podria ser el 50% o més, però no tenim les dades oficials perquè Google no dóna dades per països. El seu cercador vincula l'objecte d'interés amb l'anunciant d'una forma molt ajustada i això atrau les empreses magnèticament.
Google va ser creada fa deu anys i ja és la desena empresa del món amb vint mil treballadors. No paren de treure productes nous i tenen la gratuitat com l'eina principal per crear nous espais comercials. Ho financia la publicitat i també la constant baixada dels costos d'emmagatzematge, d'ample de banda i dels processadors d'informació.
Ara han tret el telèfon Nexus One, amb el qual volen portar internet al mòbil de forma massiva com una manera d'expandir la seva distribució publicitària. Es diu que podrien acabar regalant el telèfon i que aquest podria utilitzar la telefonia per internet. Estan disparats i el món els somriu. Ja veurem si el nou gegant no crea amenaces noves i si no caldrà posar-li frè, com ja es va fer amb Microsoft i, molt abans, amb l'Standard Oil.