dimecres, 18 de novembre del 2009

Els joves del camp

A propòsit de la crisi de preus dels aliments he parlat amb pagesos del sector de l'oli que es queixen de la baixada de preus en origen d'un trenta per cent la temporada passada. Com sempre, surt el tema de la transformació del producte com la via per superar la precària situació dels pagesos en la cadena comercial. Tal com he escoltat des de fa trenta anys, la comercialització és insuficient, bona part de l'oli va a parar a Itàlia, les cooperatives no tenen prou mida perquè es barallen per localismes...
Massa temps escoltant les mateixes explicacions. En les últimes tres dècades, el sistema educatiu ha donat oportunitats a molta més gent per accedir a una educació superior. I què se n'ha fet dels joves del camp? com és que no s'han implicat professionalment en aquest món i l'han tirat endavant? No puc deixar de pensar en un amic francès, fill de pagesos de l'Oest del país. Ell no es va dedicar a l'agricultura, va estudiar enginyeria agroalimentària i ara té una empresa d'innovació en temes de maquinària agroalimentària i fa recerca amb cuiners de prestigi del país. Però, esclar, allò és França.