diumenge, 1 de març del 2009

Antigua, un lloc petit

El nom de l'illa d'Antigua ha sortit als diaris els darrers dies a propòsit de l'escàndol del financer R. Allen Standford, acusat de mentir en l'historial del seu banc i de prometre tipus d'interés impossibles pels seus productes. Una estafa com la que hauria comès Bernard Madoff, prometre altes remuneracions i fer entrar molta gent al fons, que es va alimentant de nous ingenus. El sistema funciona a base de credibilitat i prestigi dels promotors, però com s'ha vist, s'enfonsa quan canvia el sentit de l'economia.
El banc d'Stanford té seu Texas, però també té una singular presència a Antigua, una petita illa del Carib de l'Est, un petit graó en la cadena de petits esquitxos que semblen unir una línia en forma d'arc des de Veneçuela fins Puerto Rico.
L'activitat bancària en aquestes illes és molt intensa, des de les famoses Cayman, sota de Jamaica, fins totes les altres intenten atraure inversors financers amb l'esquer del secret bancari i l'absència d'impostos, paradisos fiscals en altres paraules.
La Jamaica Kincaid és una escriptora d'Antigua, aquest any en complirà 60, i una de les primeres peces que va publicar va ser aquest "A small place" el 1988. És una llarga dissertació sobre el seu país plena de ràbia contra la corrupció del govern i l'arrogància dels estrangers carregats de diners que el manipulen a la seva conveniència. Stanford encara no sortia en la llista de culpables que confecciona Kincaid, però el prototipus hi és perfectament reflectit.
Potser l'episodi que més m'impressiona de tots els que descriu és com van perdre els registres del segle XIX dels antics amos de la població esclava de l'illa a mans d'un inversor estranger que, simplement va pagar més que el govern d'Antigua. Fins i tot la memòria els havien de prendre.
Recordo tot això a propòsit de la visita que hi vaig fer fa gairebé vint anys a la recerca de les primeres passes de Vincent Brooks, l'avi de la meva dona. No en vaig trobar rastre ni a Antigua ni a Anguilla, on temps després també vam anar. Potser millor així, sempre tindrem un motiu per tornar-hi i endinsar-nos en els misteris d'aquestes illes desesperançades.