divendres, 24 d’octubre del 2008

Exclusives enverinades

Herbert Matthews va ser un important periodista del The New York Times que va veure la seva carrera marcada per l'entrevista en exclusiva que va fer a Fidel Castro el 1957 a Sierra Maestra quan s'el donava per mort després del desastrós desembarcament del Granma.
Anthony DePalma, un altre periodista del mateix diari, que acaba de plegar de l'empresa, ha escrit un magnífic llibre sobre Matthews suggerentment titulat "The man who invented Fidel".
En efecte, els tres articles que va publicar Matthews arran de l'entrevista van fer un gran efecte en el seu moment, a Cuba, als Estats Units i a tot el món. La visió de Matthews sobre Fidel era positiva i es diu que va ser l'espurna del naixement d'un mite polític. Els dissidents cubans, especialment, responsabilitzen Matthews d'aquest fenomen i li atribueixen el triomf de la revolució. El cas és que en els articles que es van publicar llavors, Castro deia que volia recuperar la democràcia i la constitució derogada per Batista, però a partir del 1959 es va veure la creixent influència comunista en el seu entorn i el 1961 va declarar que sempre n'havia estat de marxista-leninista.
El llibre de DePalma analitza amb tota minuciositat els fets i les declaracions del propi Matthews, que sempre va defensar que Castro podia tenir ideologia comunista des de temps enrera, però no tenia una afiliació partidària que li fes complir ordres d'una autoritat aliena als seus propis punts de vista, com ara la Unió Soviètica.
En tot cas, Matthews va ser linxat no només per l'oposició cubana sino també per la classe política americana i els periodistes d'altres mitjans i, finalment, pels periodistes del propi Times. Una llarga persecució que li va anar tancant portes fins que finalment ell mateix va acomiadar-se del diari.
Estem molt lluny de tenir la influència mundial de Matthews amb una entrevista a un personatge clau de la història contemporània, però si alguna conclusió en trec de tot plegat és que cal vigilar molt les ofertes d'informacions exclusives, perquè poden alimentar molt l'ego, però portar una dosi de verí fatal pel propi professional.