dimarts, 24 d’abril del 2007

República

La imatge que tenia de la segona República espanyola s'ha fet més nítida les últimes setmanes gràcies a l'Heraldo de Madrid. Un diari propietat dels germans Busquets que tenia un estil que volia ser proper al lector, fugint de l'elitisme. La seva tirada era important, es parla de 300 o 400 mil exemplars, tot i que la xifra em sembla difícil de compartir. La seva línia editorial era progressista, al costat de la República. Això li va costar la desaparició com a capçalera i el traspàs dels edificis, rotatives i altres actius a mans del govern franquista. El càstig va culminar amb l'atorgament d'aquests béns al periodista catala filofranquista Juan Pujol, que va editar el diari Madrid a partir d'aleshores.
L'episodi de l'Heraldo és un més de la llarga llista de greuges no satisfets fins ara. Només el tribunal des responsabilitats polítiques va processar 300 mil persones en la posguerra, va imposar multes i embargaments i va enviar milers de persones a la presó i els treballs forçats.
Per contra, la República es reivindica aquests dies al Museu d'històra de la Ciutat amb una exposició que subrratlla els drets assolits en aquells anys, sovint ocults per l'accent que sempre posem en la política governamental o partidària.
La República va significar avançar a passes de gegant en l'educació, la inversió en la construcció d'escoles públiques. En un llibre de Víctor Chamorro d'història d'Extremadura es llegeix que el règim monàrquic va construir des de començaments de segle 11.000 escoles a tota Espanya, mentre que la República en va fer 13.000 en 6 anys!
Els drets laborals i la jornada de 8 hores, els drets de la dona i la llei del divorci, el lleure desinhibit als teatres del Paral.lel, la llibertat en definitiva, com diu Rafael Torres en un altre llibre que duu com a títol: República, viva la libertad.